Palkkaisitko Nukkumattisi vai antaisitko potkut ?

Kello lyö jo puolta yötä ja tehdyt ja tekemättömät asiat pyörivät mielessä ja uni tuntuu vaan karkaavan. Tai heräät aamuyöllä kolmen aikoihin ja tulevan päivän tekemiset jo valtaavat mielesi. Tunne, että et ole nukkunut silmäystäkään. – Missä se nukkumatti taas tänä yönä oli hiekkasäkkeineen, vai onko nukkumatti siirtynyt halpatuotantoon unihiekan hankinnassa? Mikään ei ole niin kuin ennen!!!

Seuraava päivä onkin väsymystä täynnä, pienikin asia kiukuttaa, lapset vaistoaa väsymyksen ja kiukuttelevat ja tappelevat vieläkin enemmän ja stressi nostaa verenpainetta ja pannu kiehuu! – Kuulostaako tutulta?

Keskittymiskykymme heikkenee univaikeuksien myötä ja ne vaikuttavat suoraan myös terveyteemme. Tiedämme, että voimme itse vaikuttaa uneen kiinnittämällä huomiota miten elämme arkeamme eli ulkoilemme, omaamme terveelliset elämäntavat ja noudatamme säännöllistä vuorokausirytmiä ym. Mutta silti uni ei vaan tule. Tärkeää olisikin oppia rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Nykypäivän arki on hektistä, monin tavoin kuormittavaa. Kohtaamme paljon erilaista tunnekuormaa, tietotulvaa ja ajanhallinnan haasteita perusarjessamme, joita emme käsittele vaan sullomme sisällemme osaksi itseämme. Tulkitsemme, suoritamme ja sulkeudumme herkästi ympärillä olevaa elämäämme. Ja taas meidän pitää mennä ja suorittaa vielä vähän enemmän. Ehkä nukkumattikin vain suorittaa tehtäväänsä, sohaisee hiekat yhteen nurkkaan ja siirtyy eteenpäin, tai ehkä hänellekin on asetettu tuottavuusmittarit, ja hän ei ennätäkään pysähtyä huomaaman nukahtavia yksilöinä.

En ihmettele yhtään että erilaiset hengitysvalmennukset ja mindfulnessin harjoitteet ovat lisääntyneet. Me tarvitsemme apua, että osaamme pysähtyä, lopettaa suorittamisen ja olla tuntevia tunteissamme. Kyllä vaan tämän totesin itsekin kun viime vuoden lopulla jäin palkkatyöstä pois yrittäjäksi. En osannutkaan pysähtyä, suoritin lomalla oloakin. Päätin opiskella mindfulness tunnetaitovalmentajaksi ja pysäyttää ensiksi itseni ja sitten auttaa muitakin olemaan läsnä tässä hetkessä!

Mindfulness tunnetaitovalmentaja opintojen viimeinen kuukausi pyörähtää kohta käyntiin. Olenkin jo ideoinut muutaman pienen valmennuspaketin, jossa voin tätä pysähtymisen ja tietoisen olemisen keinoja jakaa muillekin. Ja siis en todellakaan ole itse tässä mikään guru, vaan aivan alkumetreillä omassa tietoisuuden matkalla. Mutta kaikkia matkojahan on mukavampi tehdä hyvässä seurassa, joten matkaoppaana voin teille olla. Ihmetellään ja pohditaan yhdessä, ja ennen kaikkea tullaan tietoisemmiksi yhdessä!

No niin ja nyt kuuluu se kysymys että missä se nukkumatti on, onko sekin näissä valmennuksissa? Ei hän vielä ainakaan ole ilmoittautunut, mutta tiedän että voimme auttaa häntä työssään. Sillä mindfulness harjoitteet voi olla yksi keino parantaa omaa unta, nukahtamista ja myös arjen läsnäoloa.

Mindfulness harjoitteilla lisätään tietoista hengittämistä, tietoista läsnäoloa ja opitaan ottamaan tunteet vahvemmin osaksi itseämme. Jo lyhyellä mindfulness harjoitteella voit saada itsesi rentoutumaan ja se voi vaikuttaa unen laatusi paranemiseen. Tunnetaitovalmentajana autan harjoitteiden lisäksi huomiomaan ja tunnistamaan meissä ja ympärillämme olevat tunteet. Pikkuhiljaa hallitsemme niitä niin etteivät ne hallitse meitä!

Jotta nukkumatti saisi vielä pitää työnsä annan tässä teille lyhyen mindfulness harjoitteen, jolla voidaan olla ensi yönä vastaanottavaisempi nukkumatin työlle, eli Hannu Gandhikin sanoin ”Ota vastaan”:

Ole pitkälläsi sängyssä, etsi mukava asento, jossa sinun on helppo olla ja sulje silmäsi. Anna hengityksesi kulkea sinulle luonnollisella tavalla. Anna huomiosi siirtyä siihen miten, kehosi lepää ja on alustaa vasten. Huomioi kuinka peitto ja iho koskettavat toisiaan ja kuinka kehosi painautuu patjaa ja lakanaa vasten. Miltä kehossasi tuntuu? Voitko tuntea koko kehosi? Saatat tuntea kipua ja epämiellyttävää tuntemusta jossain kohtaa kehoasi, ja miellyttäviä tuntemuksia toisessa kohtaa. Jos pystyt niin anna niiden olla vain tuntemuksia.

Siirrä sitten huomiosi hengitykseesi. Voit asettaa kätesi vatsan päälle ja tunnustella hengitystäsi. Missä tunnet hengityksen voimakkaimmin? Nenässäsi, keuhkoissasi, vatsassasi tai ehkä muualla kehossasi? Hengitä muutaman kerran tietoisesti sisään ja ulos, rauhallisesti omaan tahtia, kiinnittäen huomiota vain hengitykseesi.

Sinun mieleesi saattavat vaeltaa ajatuksia, jotka vievät huomiotasi. Huomioi ajatuksesi lempeästi ”ai, sellainen ajatus” ja anna sitten ajatuksen mennä ohi, aivan niin kuin kesäpäivänä pilvet taivaalla lipuvat ohi. Ja palauta huomiosi lempeästi takaisin hengityksen huomioimiseen.  Voit jatkaa lempeää tietoista hengitystä, siinä maatessasi sen verran kun sinusta tuntuu hyvältä ja päättää harjoittelun tai antaa hengityksesi saatella sinut uneen.

Tätä harjoittelua voi tehdä jo ennen nukkumaan menoa, itsensä rauhoittamiseksi, tai sängyssä nukkumaan käydessä. Lyhyt harjoite sopii erinomaisesti myös aamuyöllä unen uudelleen saamisen kokeiluun. Tämä pieni harjoite voi auttaa sinua rauhoittamaan mieltäsi ja nukahtamaan paremmin.

Mindfulness tunnetaitovalmentajana tarjoan ryhmä- ja yksilövalmennuksia, joissa voimme lisätä tietoista hengittämistä, läsnäoloa ja tiedostaa tunteitamme arjessa paremmin ja vaikuttaa näin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme paremmin.

Kiinnostuitko: soile(a)osia-tyonohjaus.fi

Joskus valvominen kannattaa, kun saamme nauttia luonnon taiteesta.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *