Olipa kerran työnohjaus ja tarinanopat…

Tarinanopat

Työnohjauksessa voidaan käyttää monenlaisia työmenetelmiä ja menetelmien valinnassa on hyvä huomioida se, ketä ohjataan. Otin tarinanopat käyttööni yhdessä johdon ryhmätyönohjauksessa, jossa ohjattavia oli samasta organisaatiosta neljä esihenkilöä. Tarinanopat eivät olleet tuttuja ohjattaville ennestään, joten innolla lähdimme niihin tutustumaan.

Tällä kertaa otin nopat fiiliskierrokselle. Noppia oli kaikkinensa yhdeksän. Eli ohjattavat heittivät vuorotellen noppia ja sovimme, että nopista vähintään 3 on käytettävä tämän viikon fiiliksen kertomisessa.

Tämän viikon fiilikset noppien avulla.

Ensimmäinen ohjattava: ”Olen ollut todella väsynyt tällä viikolla. Tuntuu että pitäisi nukkua koko ajan, ja silti olo on väsynyt. Tuon laskuvarjon valitsin, kun olen aloittanut uuden harrastuksen, ei se kyllä laskuvarjohyppyä ole, mutta aloitin siis juoksuharjoittelun. Se on vähän, kun hyppäisin tuntemattomaan, koska en ikinä ole pitänyt juoksusta. Nyt vaan ajattelin, että jotain pitää kuntonsa eteen tehdä. En tavoittele mitään muuta, kun että jaksaisin jossain vaiheessa tuon normi lenkkini juosta. Tuo puhelin kuvaa viime viikkoa, kun olin lomalla niin koko ajan sain olla puhelimella. Mutta sain minä rentouduttua ja loma oli ihan kiva.”

Tämän jälkeen ohjeistin muut kysymään jäljellä olevien noppien innoittamana vuorossa olevalta kysymyksiä positiivisella vireellä.

Mielikuvitus on vain rajana

1. kysymys: Tuo yksi on ihan niin kuin toivomuskaivo. Olet heittänyt toivomuskaivoon lantin ja toivonut jotain työhösi liittyvää, ja toiveesi on toteutunut. Millainen tämä päivä sinulla silloin olisi?

2. kysymys: Kenelle sinä antaisit omenan tästä viikosta. Ennen vanhaan oppilaat antoivat opettajille omenoita, niin ketä sinä haluaisit kiittää ja miksi?

3. kysymys: Minkä värin näet sateenkaaressa selkeimmin?

Tämän jälkeen seuraava ohjattava heitti nopat ja valitsi niistä kertomuksensa.

Keskustelua ympäröi vapaa ja iloinen tunnelma, ja palaute jälkikäteen oli osallistujilta positiivinen.

Toisen työnohjausryhmän kanssa loimme nopista sujuvan tarinan joka sijoittui kyseiseen työyhteisöön.

Ihanaa kun saa käyttää luovasti eri välineitä!

Rory´s Story Cubes

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *