Miten viestiä, viestinkö riittävästi, mitä viestin?

Viestinnällä halutaan saada asia ymmärrettäväksi ja hyväksyttäväksi, viestinnällä voidaan aukaista päätöksen taustoja, selventää ja tiedottaa asioista. (wikipedia)

Toimivalla viestinnällä ja viestinnänstrategialla voi yritys nousta kilpailuasemissa korkealle, mutta huonolla tai olemattomalla viestinnällä yritys voi ryömiä rekrytointihaasteissa ja tuloksettomuudessa. Viestintä on johtamisen ehkä jopa tärkein työväline ja johtaminen on viestintää, mutta organisaation viestintään osallistuu kaikki organisaation toimijat.

Esihenkilöt pähkäilevät usein itsekseen, että missä vaiheessa asiasta viestii, saako asiasta viestiä vielä, miten asian viestin ja kuinka paljon asiasta kerron. Esihenkilö saattaa samalla olla itse suuren viestintätulvan alla, hänellä ei ole välttämättä itselläänkään kaikkea tietoa ja asia josta pitäisi viestiä aiheuttaa hänellekin ristiriitaisia tunteita.

Viestintää voisi auttaa nämä pienet stepit:

  1. Pysähdy asian äärelle; ota tyhjä A4-paperiarkki eteesi ja kynä käteesi. Sulje silmäsi ja hengitä kolme kertaa syvään sisään ja ulos. Kun avaat silmäsi kirjoita ensimmäiset mieleesi nousevat asiat tiedotettavasta asiasta, jotka itse haluaisit työntekijänä kuulla. Anna asioiden virrata mielestäsi.
  2. Katso listaamasi asioita ja ryhmitä niitä teemoittain.
  3. Tarkista onko sinulla organisaation näkökulmasta jotain täydennettävää listaasi ja teemoihin. Aseta teemat viestinnän näkökulmasta aikajärjestykseen (mikä asia pitää viestiä ensiksi, että voi viestiä seuraavan asian).
  4. Mieti onko teemojen asiat viestittävissä yhdellä kertaa vai tarvitseeko jotkut teemat aikaa sisäistää ja prosessoida.
  5. Tee viestintä aikataulu. Eli kirjaat kalenteriin milloin ja miten asiat viestit. (mitä voi laittaa sähköpostilla, minkä kerrot henkilökuntapalaverissa, järjestätkö ylimääräisen infotilaisuuden jne.)
  6. Muista että viestisi voi aiheuttaa monenlaisia tunteita. Sama asia voi olla toiselle turvattomuutta ja pelkoa tuova, joka nostaa vuosientakaisia tilanteita mieleen, ja toiselle positiivisen muutoksen tuoma myönteinen tunne. Sanoita tätä kaikkien tunteiden sallimista työntekijöille, kerro että olet heitä varten ja että heidän kannattaa tulla kertomaan tunteistaan.
  7. Muista viestiä työntekijöille myös viestinnän jälkeen. Kalenteroi seurantakeskusteluja/infoja, jossa kuulet työntekijöiden ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia viestimästäsi asiasta kun he ovat ennättäneet sisäistää asiaa. Viesti myös miten olet tavoitetavissa myös väliajalla, että työntekijät voivat lähestyä sinua pohdintojensa kanssa.
  8. Tee viestinnästä osa sinun johtamista, älä ajattele sitä irrallisena asiana. Ota henkilöstö mukaan, pyydä heiltä palautetta ja toiveita viestinnästäsi, luokaa yhdessä toimiva viestintä!
Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *