Tasapainoa hakemassa

Olen niin onnellinen, kun päätin ottaa hypyn tuntemattomaan reilu vuosi sitten ja ryhdyin yrittäjäksi työnohjauksien ja työyhteisövalmennuksien pariin. Tätä ennen oli tunne, että sisäisen vaakani toinen vaakakuppini oli täytetty yliäyräitten, ja toisen kuppini pohja pilkisti jo uhkaavasti. Ammatillisesti kehityin ja sain haastaa itseäni vuosien aikana todellakin, mutta samalla toinen kuppi koki tyhjyyttään riittämättömyyden, hallinnan- ja arvostuksenpuutteen sekä yksinäisyyden tunteilla. Oli siis aika pysähtyä ja tehdä asian eteen jotain, halusin tasapainon sisälleni ammatillisen minäni ja sisäisen minäni kesken.

Ensimmäinen askel oli saada ammatillinen vaakakuppi tyhjemmäksi, ja mahdollistaa sisäisen kupin täyttyminen. Työnohjaajana toimiminen niin johdolle, kuin työyhteisöille toi juuri tähän sopivaa muutosta. Työnohjaajana saan olla ihminen ihmiselle, ihmettelevä, avoin, utelias, kyselevä, kuunteleva ja kuuleva. Voin ammentaa laajaa kokemustani ja monipuolista ammattitaitoani, ja ennen kaikkea haastaa itseäni pysymään koko ajan työelämän aallonharjalla kuunnellen, kuullen ja kysellen. Samalla toinen vaakakuppini alkoi kun salaa täyttyä arvostuksen, itsemyötätunnon, sekä riittävyyden kokemuksilla.

Vaakani ei vaan saavuttanut tasapainoa, joku pieni juttu tuntui puuttuvan (sen säännöllisen kuukausipalkan lisäksi), sisälläni kyti kaipuu myös johonkin sosiaalisesti konkreettiseen auttamiseen ja ohjaamiseen. Päätin lähteä tutkimaan itseäni mindfulness tunnetaitojen kautta, halusin saada itselleni konkreettisia välineitä pysähtyä ja pysäyttää se oma hamsterinpyörä, jossa välillä meinaa vauhti liiaksi kohota. Lisäksi halusin vahvistaa itseäni Hoitava Hengitys®-ohjaaja koulutuksella, jotta saan välillä vaikeankin astmaatikon hengitykseni hallintaan, sekä syvennän vielä pysähtymisen ja pysäyttämisen taitoa. Ennen kaikkea teen itse jotain kokonaisvaltaisen hyvinvointini eteen. Jospa nämä vakauttaisivat myös vaakakuppejani.

Näiden opiskelujen tiimoilta sisäinen kytöni jostain konkreettisesti sosiaalisesta auttamisesta kasvoi. Koin, että näitä kumpaakin osaamisia voin hyödyntää työssäni työnohjaajana, mutta halusin myös jotain enemmän. Niinpä pyörittelin paperilla suunnitelmiani, ideoin läheisten kanssa ja rakentelin palikoista yhä vahvempaa tornia ja lopputulokseksi sain Tunnemyrsky-, sekä Hellitä Hengittämällä- valmennukset ja -työpajat.

Tunnemyrsky- valmennusta aloittelin vanhemmuuden vertaisryhmänä. Ideana se, että lapsille ja nuorille ohjataan tänä päivänä yhä enemmän tunnetaitoja, mutta me vanhemmat saatamme olla melko tietämättömiä tunteista, tunnetaidoista ja niiden hallinnasta. Saatamme ajatella, että tunteiden kieltäminen on ratkaisu moneen asiaan. Tunnemyrsky-valmennuksessa vanhemmat saavat tietoa tunnetaidoista ja mahdollisuuden pysähtyä ensiksi omien tunteiden ääreen, jotta sieltä perheen tunnemyrskyn silmässä he nousisivatkin turvaa tuovaksi majakaksi. Eivätkä uppoaisi myrskynsilmään, vaan auttaisivat lapsiaankin oman myrskyn hallinnassa. Tunnemyrsky- vanhemmuusryhmästä rakensin myös lyhyemmän noin parin, kolmen tunnin työpajan, jota esim. päiväkodit pystyvät tarjoamaan omien hoitolasten vanhemmille. Meille useille nykypäivän vanhemmille ei opetettu tunnetaitoja 70-90 -luvun peruskouluissa eikä kotona tunteista puhuttu, joten muistetaan olla myötätuntoisia itseämme kohtaan ja antaa itsellemme mahdollisuus oppia niitä nyt.

Vanhemmuuden tunnemyrskyistä muokkailin myös eri kohderyhmiä palvelevia tunnetaitoja lisääviä työpajoja esim. harrasteryhmille ja ohjaajille, vanhusten viriketoimintaan, sekä työyhteisöille ja esihenkilöryhmille. Vain taivas on rajana, tunnetaitoja tarvitaan ihan jokaisessa ihmiskontaktissa, vaikka tekisimme töitä etäyhteyksin! Tunnemyrsky voi ottaa valtaan yksin työskennellessä tai työyhteisön keskuudessa toimiessa, mutta ratkaisu onkin siinä että sinä otat tunnemyrskyn valtaan.

Hellitä hengittämällä– valmennukseen perustaksi sovelsin Hoitava Hengittäminen®- ohjaajuutta, mutta halusin vahvistaa sitä tunnetaitojen syvemmällä käsittelyllä ja tuoden siihen myös selkeitä pysähtymis- ja mindfulness-harjoitteita mukaan. Ajatuksenani on se että hengitys on yksi tärkeimmistä tunteiden hallinnan välineistä, ja tunteet myös vaikuttavat välillä voimakkaastikin hengitykseemme. Esimerkiksi stressi, riittämättömyyden tunne, ainainen kiire häiritsee hengitystämme helposti negatiivisesti. Hellitä hengittämällä- valmennuksia aloitin etäyhteyden kautta yksilöille ja pareille/pienryhmille, ja nyt keväällä uuden verkostokumppanin avulla tilan järjestettyä pääsin toteuttamaan myös live-ryhmäohjauksena ja toivottavasti jatkossa myös valmennuksina ja työpajoina eri ryhmille ja työyhteisöille.

Vihdoin vaakani on tasapainossa (ainakin hetken). Tässä hetkessä sisäinen sosiaalialan-minäni on tyytyväinen, kun saan ohjata hyvin erilaisia ihmisiä, erilaisissa elämäntilanteissa, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin hallintaan Tunnemyrskyn ja Hellitä Hengittäen-teemoilla. Ja ammatillinen työnohjaaja-minäni saa hyödyntää kaikkea osaamista, työkokemusta ja koulutusta vahvistamaan jaksavia esihenkilöitä ja hyvinvoivia työyhteisöjä. Ja sisäinen minä-minäni vahvistuu noista molemmista, saan kohdata ihmisiä, kehittää itseäni, kokea riittävyyttä, sallia itselle myötätuntoa ja jakaa arvostuksen tunnetta.

Minun vaakani jalusta on perheeni ja toimiva arki, toisessa vaakakupissa on ihmissuhteet, mielekäs tekeminen, ilo, arvostus, tunteiden hallinta ja toisessa ammatillisuus, tieto-taito, kehittyminen, itsensä haastaminen, eteenpäin pyrkiminen. Välillä nuo kupit heiluvat ja toinen meinaa horjuttaa toista. Minulle tasapainon löytyminen on sitä, että voin täyttää molempia vaakakuppeja sopivasti yhtä aikaa!

Ps. Ja jos et jo arvannut niin olen myös vaaka horoskoopiltani

#ihminenihmiselle#hellitähengittäen#tunnemyrsky#osia_tyonohjaus

Kuva Pixabay
Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *